Clatite gratinate cu pui si ciuperci si sos de parmezan

reteta-clatite-gratinate

Salutare dragilor! M-am gandit ca saptamana asta sa incercam niste clatite cu pui, dar putin diferite, in ideea ca vom avea trei lucruri de facut pentru a duce la bun (si delicios) sfarsit preparatul:

  • clatite (sarate)
  • compozitia cu care vom umple 2 foi de clatita
  • sosul de parmezan

Asadar, sa-i dam drumul!

Prima etapa: pregatirea clatitelor!
Vom face o compozitie pentru 3 portii, adica 6 foi de clatita dintr-un ou, 100ml lapte, 200ml apa plata, sare, piper, patrunjel verde cam cat luam in 3 degete si aproximativ 200g de faina alba ce o incorporam cu telul pana formam o compozitie omogena de consistenta destul de groasa (asemanatoare cu o smantana lichida sa zicem). Cand compozitia e gata, turnam cu ajutorul unui polonic intr-o tigaie usor incinsa si unsa cu ulei in prealabil fix cat sa o acopere in totalitate fara sa ingrosam stratul. Coacem clatita usor la foc mic, pe ambele parti, iar cand este gata o scoatem pe o farfurie pe care o acoperim. Pentru impresie artistica le puteti intoarce in aer 🙂

reteta-clatite-gratinate

Etapa a doua: prepararea umpluturii
Vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 100g piept pui
  • 80g ciuperci proaspete
  • 20g unt (minim 80% grasime)
  • 20ml vin alb (sec sau demisec intotdeauna la gatit!)
  • 80-100ml smantana lichida

Incepem prin a pune un cubulet de unt intr-o tigaie, la foc mediu, apoi prin adaugarea pieptului de pui taiat cubulete (nu este foarte importanta marimea). Cand s-a rumenit usor puiul, adaugam ciupercutele taiate julien, iar cand acestea s-au inmuiat usor si au inceput si ele a prinde „fata” stingem totul cu vin. Dupa 15 secunde in care se absoarbe vinul adaugam smantana pentru incheierea prepararii si nu uitam sa condimentan usor cu sare si piper alb (pentru ca e un sos alb) sau alte condimente care va plac voua sau celor pentru care faceti preparatul.

reteta-clatite-gratinate

Etapa a treia: sosul de parmezan.
Nu avem nevoie decat de o tigaie, 70ml de smantana lichida si 40g de parmezan. Punem tigaia pe foc, la foc mic de data asta, si turnam smantana, adaugam parmezanul ras amestecand pana finalizam sosul – adica pana cand parmezanul se incorporeaza in smantana. Adaugam sare dupa gust si daca papilele voastre gustative mai simt nevoia inca putin parmezan.

reteta-clatite-gratinate

Umplutura rezultata o folosim pentru a umple doua clatite impaturindu-le apoi ca pe un portofel. Clatitele le asezam pe o farfurie termo-rezistenta, radem putin cascaval (50g) deasupra si le bagam 2-3 minute la cuptor pentru a le gratina si a da o culoare frumoasa preparatului.

Cand sunt gata,le scoatem din cuptor, schimbam farfuria pentru a evita eventuale arsuri si adaugam sosul de parmezan cu o lingura deasupra clatitelor.

Cam asta a fost pentru saptamana aceasta. Si nu uitati… Anyone can cook!

fotografii www.hellofoto.ro



Acest articol a fost publicat in categoria Bucatarie romaneasca, General si etichetat cu , , , . Salvati adresa articolului pentru vizite ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *