Tochitura cu mamaliguta si ou

Reteta tochitura cu mamaliga si ou

O sa incerc sa va(ma) obisnuiesc cu ideea de a publica saptamanal cate ceva, de la simplu si banal pana la complex si inventiv.

As dori sa va reamintesc ca nu sunt retete standard si tind sa le „infrumusetez”, deci s-ar putea sa observati lucruri diferite, care va vor face sa va intrebati uneori „frate, dar asta asa era?”. „Probabil nu” este raspunsul meu…

Pentru saptamana asta m-am gandit sa va prezint un preparat drag mie (poate si din cauza vremii de afara care s-a racit subit). Deci, locul I pe lista mea pentru vreme urata …*drumroll please*Tochitura cu mamaliguta si ou!

Pentru tochitura „a la Robert” avem nevoie de:

  • 200g de carne porc impanata
  • 100g piept pui
  • 50g carnaciori picanti (sau de bere, orice fel de carnaciori picanti will do)
  • 1 cutie de pomodori
  • 20g unt sau 2 linguri de ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • 50ml vin alb demisec (sau sec)
  • 1/2 cana de malai
  • 1 ou
  • muraturi
  • 50g telemea de vaca
  • 1 aragaz cu gaze naturale sau energie electrica (solara, eventual) ­čÖé

Asadar si prin urmare sa purcedem la modul de preparare:

Pentru mamaliga punem apa la fiert, adaugam sare si putin ulei de masline sau unt pentru diversitatea gustului. Daca vreti sa stiti cat de sarata va fi mamaliga, degustati apa inainte de adaugarea malaiului, altfel degetelul vostru va avea de suferit ulterior cand veti incerca sa gustati mamaliga fierbinte. Cand apa da in clocot, dam focul la mic, apoi adaugam malaiul treptat amestecand incontinuu cu un tel sau lingura de lemn. Timpul de preparare este de 15-25 de minute in functie de malaiul folosit (personal recomand un malai mai grisat).

reteta-tochitura-mamaliga-ou-05

In timp ce se face mamaliga, ungem o tigaie cu un cub de unt sau 1-2 linguri de ulei de masline si punem carnea la prajit, treptat – mai intai porcul, iar cand acesta incepe sa prinda culoare adaugam si puiul. Carnea se trage la tigaie cam 10 minute, pana se fragezeste si capata culoare, dupa care se adauga carnaciorii taiati felii, urmati la 2, 3 minute de usturoiul zdrobit sub latul cutitului si tocat marunt. Dupa alte 2, 3 minute stingem cu vin, lasandu-l sa fie asimilat de bucatile de carne, condimentam cu sare, piper si cimbru dupa gust si adugam cutia de pomodori, trecute in prealabil prin blender.

Din acest moment tochitura este gata in aproximativ 5 minute (cand observam ca sosul a scazut). Ne mai ramane insa un ultim element de preparat – oul. Intr-o tigaie suficient cu ulei pentru 1 ou (sau 2, in functie de cat de mult va plac ouale) punem oul la prajit, la foc mic. Recomand sa luati cu spatula ulei incins din tigaie si sa-l dati peste ou, asta pentru a va asigura ca oul se gateste uniform. La final puteti scoate ouale pe niste servete de hartie pentru a elimina excesul de ulei.

reteta-tochitura-mamaliga-ou-08

Cand toate bucatile din acest puzzle sunt gata, montam mamaliguta pe o farfurie, asezam oul deasupra si radem telemeaua, apoi carnea cu sos si 2,3 castraveciori murati (sau alte muraturi).

Cam atat cu povestioara de saptamana asta, va doresc pofta mare, si nu uitati ca… Anyone can cook! Ca de obicei, pentru o gustare fara batai de cap va astept in Dreamer’s!

fotografii www.hellofoto.ro



Acest articol a fost publicat in categoria Bucatarie romaneasca si etichetat cu , , , , . Salvati adresa articolului pentru vizite ulterioare.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *